Matcha UJI Premium

30g i 50g
50,00 zł Brutto

 

Bezpieczna płatność

 

Szybka dostawa (wysyłamy w 24h)

 

Darmowa dostawa powyżej 100 zł

Matcha Uji pochodzi z pierwszego i drugiego zbioru drobnych liści, oznacza to najlepszy smak umami i najbardziej intensywny kolor. Nasza matcha dojrzewa na polach uprawnych w mieście Uji, prefekturze Kioto. Występują tam najlepsze warunki do uprawy herbaty. Bogata gleba, obfite opady deszczu, idealne nasłonecznienie dzięki górzystym terenom.

Pochodzenie: Uji, Prefektura Kioto, JAPONIA

Przy zakupie 50g matchy w prezencie otrzymasz od nas chashaku.

Chashaku to długa łyżeczka wykonana z bambusa, która służy do precyzyjnego nakładania matchy. Chashaku wchodzi w skład zestawu, który jest używany podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej. 

PRZEPIS- TRADYCYJNA METODA PRZYGOTOWANIA MATCHY (CHANOYU), jej pochodzenie wywodzi się z Japońskiej Ceremonii Herbacianej. Tradycyjna Japońska Ceremonia Herbaciana to piękny, trwający ponad godzinę rytuał. Jednak my pomożemy Ci przygotować matchę dosłownie w kilka chwil. Ten przepis pozwoli Ci delektować się swoją ulubioną matchą nawet wtedy, gdy nie masz czasu. 

POTRZEBUJEMY:
-Czarkę (miskę),
-Chasen (bambusową miotełkę),
-Chashaku (bambusową łyżeczkę),
-Matchę Uji Premium 2g,
-Wodę 100ml-250ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Do czarki wsyp 2g matchy, są to dwie łyżeczki chashaku (bambusowa łyżeczka). Matchę zalej wodą (100ml), o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Następnie użyj chasen (bambusowa miotełka) i mieszaj energicznie, aż na powierzchni powstanie gęsta pianka (najlepiej szybko pocieraj ząbkami chasenu o dno czarki przez około 30 sekund). Na koniec można dolać do czarki wody -wedle uznania. Im więcej dolejemy wody, tym słabsza będzie nasza herbata. Po dolaniu wody zamieszaj matchę ponownie chasenem. Matchę można pić bezpośrednio z czarki.

200 Przedmioty