Ju Matcha to przede wszystkim jakość! Chcemy obdarować Was odrobiną luksusu. Dokładamy wszelkich starań, aby każdy oferowany przez nas produkt był z najwyższej półki. Naszym priorytetem jest zapewnienie naszym Klientom świeżej, aromatycznej i pysznej matchy prosto z Japonii. Ponadto cenimy sobie szczerość i otwartość, dlatego nasi Klienci nie muszą martwić się o pochodzenie herbaty.

Jesteśmy polską marką, która współpracuje z doświadczonym producentem i dostawcą herbaty z Japonii. Matcha, która znajdzie się w Waszej czarce pochodzi z miasta Yame i Uji. Tencha, surowe liście, zbierane są z pól uprawnych Oishi Tea Factory, a następnie mielone w ich fabryce znajdującej się w Yame, prefekturze Fukuoka. Fabryka naszych dostawców to przede wszystkim tradycja. Rodzina Oishi, która jest właścicielem fabryki, wkłada w pracę całe swoje serce i zajmuje się produkcją matchy oraz innych herbat od 80 lat! Ju Matcha ceni sobie tę tradycję i pasję, którą mają nasi dostawcy. Wspólnie tworzymy piękny duet, którym nasi klienci mogą się cieszyć. Pozostaje nic innego, jak tylko skosztowanie naszej bezbłędnej matchy.


CZYM TAK NAPRAWDĘ JEST MATCHA?

Prawdziwa matcha uprawiana i produkowana jest w Japonii. Matcha to specjalny rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty. Japońscy plantatorzy herbaty to najbardziej autentyczni producenci matchy.

Matcha pochodzi z Camellia Sinensis, tej samej rośliny, z której pochodzą herbaty zielone, oolong i czarne. Matcha to niefermentowana herbata, która przechodzi proces parowania i suszenia, separacji liści od łodyg, a następnie mielenia na drobny proszek.

W przeciwieństwie do innych herbat, kluczem do prestiżowej reputacji matchy jest 800-letnia tradycja uprawy i produkcji. Przede wszystkim prawie wszystkie witaminy i minerały otrzymujemy podczas picia (lub jedzenia) matchy. Ponieważ matcha to w stu procentach zmielone liście, dostarcza nam najwięcej składników odżywczych i ma znacznie większą moc. Oprócz polifenoli matcha posiada dużo l-teaniny, która wspomaga zapamiętywanie i koncentrację z jednoczesnym efektem odprężenia. Ponadto znajdziemy w niej kofeinę, żelazo, potas, cynk, wapń, antyoksydanty, witamina C, E, A.


JAKIE SĄ PROCESY PRODUKCJI MATCHY?

Produkcja i uprawa matchy to nie tylko delikatna i dokładna praca, ale także sztuka sama w sobie. Poniżej znajduje się przewodnik krok po kroku, który wyjaśnia proces produkcji matchy - od pola uprawnego po czarkę. Pomoże Ci to również zrozumieć, dlaczego ta zielona herbata w proszku jest stosunkowo droższa niż jakakolwiek inna zielona herbata.

Proces produkcji matchy


Uprawa w cieniu: Liście herbaty są poddawane procesowi cieniowania, w którym są przykrywane matami bambusowymi lub słomkami ryżowymi zamontowanymi nad rośliną. Osłony te chronią liście przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i zmieniają naturalną równowagę L-teaniny, cukru i flawonoli. Ponadto proces ten rozpoczyna się na około dwa do sześciu tygodni przed zbiorami. Uważa się, że zwiększa to zawartość chlorofilu i zmusza przeciwutleniacze do spoczywania na najbardziej zewnętrznej części liści. Chlorofil jest tym, co nadaje herbacie soczyście zielony kolor, a aminokwasy nadają herbacie intensywny smak umami.


Zbieranie ręczne: Początek pierwszego w roku zbioru herbaty, zazwyczaj ma miejsce wiosną lub od połowy kwietnia do połowy maja. Według koneserów te liście herbaty z pierwszego zbioru mają absolutnie najwyższą jakość w porównaniu do drugiego zbioru, który następuje 40-45 dni później.


Parowanie i suszenie powietrzem: Po zebraniu liście są natychmiast poddawane procesowi parowania, który trwa około 20 sekund. Ma to na celu zapobieganie utlenianiu się liści. Co więcej, pozwala liściom zachować swój intensywny zielony kolor wraz z aminokwasami i innymi składnikami odżywczymi. Liście przechodzą następnie przez delikatną dmuchawę, aby wyeliminować kondensację wilgoci. Procesory do herbaty kruszą teraz suszone liście herbaty, aby ułatwić ich sortowanie.


Sortowanie: Zanim liście herbaty zostaną zmielone przez młyn kamienny na bogaty zielony proszek, są pozbawione łodyg, aby zapewnić, że tylko najdrobniejsze liście zostaną zmielone do matchy. Przetwórcy herbaty sortują ją do pojemników według koloru, tekstury i aromatu, dodają gorącą wodę do senchy, aby ocenić jakość herbaty. Herbata po sklasyfikowaniu przejdzie odpowiednie oznakowanie. Wreszcie, przetwórcy będą teraz przechowywać herbaty w chłodni, gdzie mogą zachować ich jakość.</>


Mielenie liści: Ostatnim krokiem w procesie produkcji matchy jest mielenie. Tencha jest mielona na kamiennym młynie, aby uzyskać drobną i gładką konsystencję proszku. W konsekwencji to właśnie od tego procesu matcha wzięła swoją nazwę, dosłownie - mielona herbata. Na koniec sproszkowana herbata matcha jest pakowana próżniowo.